Ecografia morfologică fetală, din trimestrul al doilea al sarcinii

Toate femeile gravide ar trebui să urmeze această evaluare ecografică, care are ca principal obiectiv verificarea creșterii și dezvoltării normale a fătului. Ecografia morfologică din trimestrul al doilea se realizează de obicei la jumătatea sarcinii, la aproximativ 20 săptămâni, cu limite între 18 și 24 săptămâni gestaționale. Ar trebui evitate extremele, din următoarele motive. Investigarea fătului este dificilă la 18 săptămâni în prezența unor condiții care afectează vizibilitatea, iar unele organe nu sunt complet dezvoltate, în special părți ale creierului. Pe de altă parte, în situația în care ecografia morfologică se realizează tardiv, la 24 săptămâni și se depistează o anomalie fetală, intervalul de timp în care se pot efectua evaluări suplimentare, consileri în echipă de specialiști și se pot lua decizii cu privire la continuarea sarcinii, este foarte scurt sau chiar lipsește.

Cum se desfășoară ecografia morfologică din trimestrul al II-lea?


Ecografia morfologică din trimestrul al doilea se desfășoară pe cale transabdominală, prin scanarea în porțiunea inferioară a abdomenului. O cantitate mica de gel special este aplicată pe abdomen, apoi sonda ecografică este plasată pe piele și scanează prin pelicula de gel. Gelul ajută la transmiterea undelor ecografice între sondă și corpul gravidei. Uneori este necesar ca ecografia să se deșfășoare transvaginal, adică o sondă cu dimensiuni reduse, cu un diametru sub 2 centimetri, este plasată în interiorul vaginului, învelită într-un prezervativ steril și lubrifiat cu gel. Sonda este introdusă cu blândețe în vagin, pe o distanță scurtă. Această cale de examinare este necesară în situația în care se încearcă vizualizarea foarte precisă a unor structuri mici și / sau situate la o distanță apreciabilă de peretele abdominal, deasupra vaginului, sau atunci când fibroame uterine sau segmente ale fătului împiedică vizibilitatea în partea de jos a uterului. Unele exemple în acest sens sunt evaluarea și măsurarea colului uterin și evaluarea precisă a localizării unei placente care coboară în partea de jos a uterului, către colul uterin (placenta praevia).

Merită menționat faptul că efectuarea ecografiei transvaginale oricând în timpul sarcinii nu comportă riscuri pentru mama și făt și nu predispune la complicații ale sarcinii. Referitor la disconfortul produs de examinare, acesta este redus, dar gravida este încurajată să anunțe examinatorul dacă resimte durere în timpul examinării. Intimitatea este tot timpul respectată în cursul examinării, cu ajutorul unui halat special sau material textil care acoperă partea de jos a corpului. Atunci când evaluarea transvaginală este propusă, gravidei i se explică și motivul acestei examinări. Ea are dreptul de refuza sau de a opri în orice moment acest tip de examinare. Trebuie cunoscut faptul că evaluarea morfologică fetală are o durată importantă de timp, de aproximativ 30 – 45 de minute, care depinde și de condițiile de examinare, legate de particularitățile mamei și poziția fătului. Uneori este nevoie de o nouă examinare, mai târziu în cursul aceleiași zile sau în altă zi.

Este nevoie de o vezică plină sau goală în timpul examinării?

Se preferă ca vezica să fie golită înaintea examinării, pentru a nu se interpune între sonda de examinare și făt, cea ce scade calitatea imaginii. Deasemenea, colul uterin se măsoară cu vezica goală.

De ce este utilă această examinare ecografică și ce se invetighează?

Ecografia morfologică în trimestrul al doilea este recomandată în toate sarcinile. Sunt mai multe elemente pe care ecografistul le studiază, expuse pe scurt în cele ce urmează.

Anatomia sau morfologia fetală.
Capacitatea ecografiei de a detecta anomaliile fătului. Este capabilă această investigație să detecteze toate problemele fetale?

  În primul rând se realizează o examinare detaliată a anatomiei și dezvoltării fetale. Pe scurt, ecografistul parcurge întreg organismul fetal, „bifând” prezența și normalitatea structurilor și organelor fetale la vârsta respectivă de sarcină. Sunt astfel verificate de rutină capul și structurile cerebrale; fața; coloana vertebrală; toracele cu inima, plămânii și diafragmul; abdomenul, cu intestinul, stomacul, vezica urinară și rinichii; membrele și segmentele acestora. Pentru evaluarea tuturor acestor elemenCe fel de probleme sau anomalii morfologice fetaale pot fi depistate?te este necesară o așa-numită „cooperare” din partea fătului, precum și condiții satisfăcătoare de examinare. Un făt „necooperant”, care se menține în poziții nefavorabile sau cauze materne, precum excesul ponderal care crește grosimea peretelui abdominal, cicatrici abdominale sau uterine, fibroame uterine etc, pot împiedica vizualizarea tuturor elementelor care trebuie examinate. În aceste situații, gravida este invitată la o reexaminare, gratuit, pentru a se încerca finalizarea explorării fătului. Parametrii respectivi pot fi în cele din urmă vazuți în cursul aceleiași zile, sau în următoarele zile / săptămâni.

  
Devoltarea sau creșterea fătului.