Informatii medicale

8

Fibrilatie atriala pe telefonul mobil

Dintre aritmiile cardiace sustinute, fibrilatia atriala este de departe cea mai frecventa si se însoteste de un risc crescut de accidente vasculare cerebrale, de insuficienta cardiaca si de mortalitate de cauza cardiovasculara.
Read More
8

Evitarea dezastrului din sanatatea romaneasca

Dezastrul din sanatatea romaneasca înca mai poate fi evitat! Din datele puse la dispozitie de Colegiul Medicilor din Romania rezulta ca, într-adevar, avem peste 20.000 de medici plecati în Occident dupa Revolutie. 
Read More
8

Comunicarea medic-pacient

În toate interactiunile pe care le am cu personalul medical pe tema comunicarii cu pacientul, primesc aceeasi replica: „Noi nu comunicam bine pentru ca nu avem destul timp". E ca si cum ai spune ca cei mai buni comunicatori ar fi medicii care zilnic au doar cateva consultatii. 
Read More
8

Colesterol HDL

Cat de actual este subiectul general al dislipidemiilor se poate vedea urmarind studiile importante care apar saptamanal în cele mai prestigioase reviste de medicina clinica. În completarea amplului dosar pe care „Viata medicala" l-a pregatit alaturi de personalitati ale medicinii romanesti vin astfel si date noi, publicate zilele acestea.
Read More
8

Tratamente in boala arteriala periferica

Boala arteriala periferica este o manifestare a aterosclerozei sistemice, asociata cu un risc cardiovascular înalt. Pacientii cu boala arteriala periferica asociaza adesea boala coronariana si cerebrovasculara, prezentand morbiditate si mortalitate înalte.
Read More
8

Medicina de familie - congres

Manifestarea stiintifica a reunit aproximativ o mie de medici de familie din tara si din strainatate, dar si medici din alte specialitati: medicina interna, cardiologie, pediatrie, diabet, pneumologie, neurologie, psihiatrie, ORL,  dermatologie, gastroenterologie, nefrologie, reumatologie, geriatrie, endocrinologie etc.
Read More
8

Manageri in sistemul medical

Avedis Donabedian, cel care a elaborat cunoscutul „model Donabedian", marcand începutul preocuparii pentru studiul calitatii sistemelor medicale, ar fi zis, pe patul de moarte, ca „secretul calitatii este iubirea, iubirea pentru pacienti si pentru profesie"
Read More
8

Medicina si industria farmaceutica

Acest medic nu mai e de mult naiv sau idealist. si da, a beneficiat de sponsorizari din partea industriei farma. S-ar fi descurcat si fara ele? Probabil ca da. Regreta în vreun fel experienta? Nu. Sunt si doctor si cercetator.
Read More
8

Mediocritatea - stil de viata

Versatilitate. Învata sa o respecti daca vrei sa o combati cu succes. Ne-am obisnuit, din timp imemorial, sa ne desenam liderul, pastorul de oi, drept mare mediocru. Pe cat de mic la stat, pe-atat de mititel la sfat. 
Read More
8

Medicina traditionala chineza

Medicina traditionala chineza este parte din cultura milenara chineza. Principiile filozofiei taoiste despre om si Univers (omul privit ca un microcosmos, perfect integrat si in rezonanta cu legile naturii) stau la baza acestei cunoasteri. Boala apare ca o consecinta a actiunii factorilor externi (alimentari, climaterici) si, mai ales, interni (genetici, stari emotionale si mentale) asupra echilibrului nostru interior.
Read More
8

Ce inseamna sa fi medic

Greu de crezut ca doi boboci la medicina au exact aceleasi motivatii si ratiuni pentru care si-au propus sa îmbrace halatul alb. Unii viseaza la prestigiul care vine la pachet cu o specialitate sau alta, altii la a se lupta cu moartea în sali de operatii sau în camere de urgenta.
Read More