Spondiloza cervicala – simptome si tratamente

Spondiloza cervicala sau osteoartrita cervicala este o afectiune care conduce la deteriorarea vertebrelor, a discurilor si a ligamentelor de la nivelul gatului sau al coloanei cervicale. Este de cele mai multe ori asimptomatica, iar cauza principala de aparitie este reprezentata de înaintarea în varsta.

Spondiloza cervicala – o boala specifica varstei înaintate

Spondiloza cervicala este o forma de boala degenerativa care afecteaza regiunea cervicala a gatului, respectiv cele 7 mici vertebre care formeaza gatul (încep de la baza craniului). În mod normal discurile moi dintre vertebre au un efect de amortizare, însa ca urmare a acestei afectiuni acestea ajung sa fie comprimate. Cand se întampla acest lucru, cartilajul care delimiteaza fiecare vertebra, în locul unde acestea se ating, se poate toci. Odata disparut cartilajul protector, pot sa apara pinteni (osteofiti) în locul de frecare al vertebrelor. Nervii atasati de maduva spinala pot sa aiba mai putin loc sa treaca printre vertebre (stenoza cervicala spinala), iar în timp discurile se subtiaza, pierzand abilitatea de absorbire a socurilor si conducand la agravarea simptomelor.

Aceasta afectiune este specifica înaintarii în varsta (statisticile indica faptul ca un procent de peste 85% dintre cei cu varsta de peste 60 de ani traiesc cu spondiloza cervicala), însa simptomele pot sa lipseasca. De obicei spondiloza cervicala nu cauzeaza vreo dizabilitate, însa modificarile care au loc la nivelul coloanei vertebrale pot determina o comprimare la nivelul maduvei sau a nervilor atasati de ea, ceea ce conduce la o senzatia de slabiciune sau de lipsa de control la nivelul mainilor sau al palmelor.

Simptome

Simptomele spondilozei cervicale pot include: durere la nivelul gatului care poate ajunge pana în brate si umeri, dureri de cap ocazionale care încep din ceafa si ajung în jumatatea superioara din fata (mai ales la miscarea capului), senzatie de macinare cand se misca gatul, slabiciune/pierderea dexteritatii la nivelul bratelor si picioarelor, amorteala la nivelul umerilor/bratelor/mainilor, rigiditate la nivelul gatului (dupa o perioada lunga de inactivitate), mai rar poate aparea mielopatie (apare la comprimarea maduvei) care presupune reflexe anormale, spasme musculare, probleme în mentinerea echilibrului, dificultate în controlul vezicii urinare sau al tractului intestinal (incontinenta). Ca urmare a comprimarii vaselor de sange poate fi afectata rezerva de sange catre creier, aparand ameteala si chiar pierderea constientei. Unele persoane pot observa disfagie (dificultate la înghitire) daca oasele comprima esofagul.

Aceste simptome au tendinta de a se ameliora odata cu odihna; sunt mai severe dimineata si la finalul zilei.

Cauze

Spondiloza cervicala apare în urma unei degenerari pe termen lung si uzuri a portiunii din coloana cervicala. O leziune anterioara la nivelul gatului poate de asemenea sa fie o cauza. Unele activitati pe termen lung pot creste riscul de a dezvolta afectiunea, precum ridicatul de greutati, practicarea artelor martiale sau profesii precum cea de gimnast/atlet sau dansator.

Exista pareri care sustin ca poate fi implicata si o cauza genetica deoarece pare sa se transmita ereditar. Postura precara poate juca un rol în aparitia schimbarilor care conduc la spondiloza cervicala.

Aceasta forma de spondiloza debuteaza de obicei dupa varsta de 40 de ani si evolueaza în timp. Barbatii ajung sa o dezvolte de obicei mai devreme decat femeile. Fumatul, inactivitatea si supraponderabilitatea sunt considerati factor de risc.

Diagnostic si tratament

În urma examenului fizic si a descrierii simptomelor catre medic, se realizeaza o evaluare a gatului, umerilor, bratelor si picioarelor, precum si o testare a reflexelor. Medicul specialist care poate diagnostica, respectiv trata spondiloza cervicala poate fi ortoped, neurolog sau neurochirurg. Testele care pot contribui la un diagnostic exact includ:

– investigatii imagistice (radiografii, RMN, tomografii) care ofera imagini ale structurilor de la nivelul coloanei inclusiv oase, vertebre, muschi si nervi din zona gatului, precum si a maduvei;

– mielografie – acest test presupune injectarea unui colorant în lichidul din jurul maduvei spinale urmand efectuarea unei tomografii pentru a vizualiza modul în care pintenii si discurile interactioneaza cu nervii individuali;

– electromiografie – investigatie care arata cat de eficient transmit nervii semnale de la maduva la muschii din corp;

Medicul poate recomanda o gama larga de tratamente pentru ameliorarea durerii asociata spondilozei cervicale, în functie de necesitati.  Acestea pot include:

  • Fizioterapie – un fizioterapeut te poate învata anumite exercitii de întindere si fortifiere care calmeaza simptomele resimtite
  • Medicatie – medicamente antiinflamatoare nesteroidiene, precum ibuprofen sau aspirina, analgezice opiode si relaxante musculare pentru spasmele gatului pot fi de ajutor (ciclobenzaprina). Antidepresivele (amitriptilina) poate ajuta la ameliorarea durerii persistente care nu raspunde la alte tratamente. Exista si posibilitatea injectarii de medicatie steroida si antiinflamatoare în articulatiile dureroase ale gatului sau în spatiul de langa maduva spinala
  • Aplicarea locala de gheata sau caldura – în functie de recomandarile medicului sau fizioterapeutului, pot fi aplicate comprese reci sau fierbinti la nivelul gatului
  • Un guler moale pentru gat – poate ameliora temporar durerea daca este purtat o perioada scurta de timp. Pe termen lung acest poate cauza slabirea muschilor gatului
  • Manipulare chiropractica – poate ajuta la controlul episoadelor de durere puternica.
Interventie chirurgicala – în majoritatea cazurilor nu este necesara interventia chirurgicala, fiind recomandata cand exista: durere persistenta care coboara pe brat, pierderea senzitivitatii, slabiciune musculara, incontinenta (mielopatie evidentiata prin RMN). Însa exista diverse proceduri care pot ameliora presiunea exercitata asupra maduvei sau nervilor din coloana, daca este necesar. Poate fi excizata o bucata de os pentru a permite nervului sa iasa din maduva sau din alta parte a vertebrei sau pot fi unite oase din coloana dupa una dintre aceste proceduri. Dupa interventia chirurgicala este de obicei necesara urmarea unui program de reabilitare pentru sistemul muscular si nervos (fizioterapie).

sursa: portalmed.ro