Boli infectioase de la pisici
Orice boala contagioasa care se transmite de la animal la om se numeste generic zoonoza. Zoonozele de care se fac „vinovate" pisicile sunt diverse si pot fi contractate cu usurinta de persoanele care vin în contact cu pisica bolnava. Unele boli contagioase provocate de pisici pot fi mortale, cum este turbarea, sau foarte grave, ca bruceloza, salmoneloza, tuberculoza. Unele boli transmise de pisici se manifesta identic si la om, ca în cazul turbarii, sau diferit, cum ar fi cazul antraxului.
Pisicile prezinta un risc mic de contactare a unei boli contagioase pentru om. Pisicile tinere au sanse mai mari sa fie purtatoare ale agentilor patogeni decat pisicile mai în varsta, iar cu cat o gospodarie are mai multe pisici cu atat cresc sansele une infectii.
Principale zoonoze care pot fi contactate de la pisici sunt parazitare, micotice si infectioase.
În categoria bolilor parazitare se afla toxoplasmoza, caracterizata ca „una dintre cele mai grave boli contagioase" ale pisicilor. Toxoplasmoza este o infectie frecventa a pasarilor si mamiferelor, care se transmite si la oameni. Este produsa de un mic parazit numit Toxoplasma gondii dobandit prin mancarea carnii crude infectate. Pisicile sunt singurele mamifere vii purtatoare ale parazitului. Cînd o pisica este infectata materiile ei fecale contin oua de Toxoplasma gondii pentru o perioada de aproximativ doua saptamani, care pot supravietui pana la 18 luni în pamant umed. Aceste oua pot contamina apa si plantele. Deci solutia este sa curatati zilnic ladita cu nisip si sa evitati carnea cruda si produsele lactate nepasteurizate în alimentatia pisicii. Pisicile care nu parasesc niciodata locuinta si nu prind soareci nu pot fi infectate cu Toxoplasma.
Pentru majoritatea persoanelor toxoplasmoza nu este periculoasa si se vindeca de la sine. Daca infectia este dobandita de mama în timpul sarcinii si este transmisa fatului, produce leziuni cerebrale si orbire, însa doar o mica parte a femeilor însarcinate infectate transmit infectia fatului. Vestea buna este ca persoana care avut toxoplasmoza si s-a vindecat nu mai poate fi infectata ulterior.
O alta afectiune din aceeasi categorie este ascarioza (viermii intestinali, limbricii), care este si cea mai comuna boala parazitara. Este cauzata de Toxocara cati. Din intestinul pisicii ouale parazitului sunt eliminate prin fecale si formeaza larva de stadiul doi (forma infestanta pentru om). Se transmite la om prin nespalarea mainilor dupa atingerea fecalelor pisicii. Daca la adult boala nu se manifesta, la copii se pot înregistra forme grave manifestate la nivel ocular, care pot duce la orbire.
Micozele si eczemele sunt des întalnite si se contracteaza prin contactul direct cu secretiile, blana si pielea animalului bolnav. În categoria afectiunilor micotice se numara dermatomicozele. Microsporia, o boala contagioasa care afecteaza stratul superficial al pielii si parul, apare mai ales la copiii care se joaca cu pisicile, dar si la adulti. Afectiunea se transmite foarte usor la persoanele din aceeasi familie. La copii ciuperca se instaleaza pe pielea capului, sub forma unor placi mari, rotunde, acoperite cu coji, iar firele de par se rup de la radacina. La adulti ciuperca se prezinta sub forma unui herpes, înconjurat de inflamatie. O alta boala contagioasa este favusul, o dermatomicoza a pielii capului si a pielii fara par. Se manifesta prin aparitia unor ulcere cutanate, iar cînd acestea sunt îndepartate, zonele afectate sangereaza. În cazul netratarii apar zone unde parul cade pe suprafete mari. Criptococoza este o alta micoza transmisa de la pisici cu localizare cutanata pulmonara sau meningiana. La om aceasta boala are o forma nervoasa foarte grava, meningoencefalita, si una cutanata.
Pisica poate îmbolnavi omul în cazul în care sistemul imunitar uman este slabit. Bolile provocate de ciuperci (fungi) sunt dificil de tratat, deoarece sporii ciupercilor sunt greu de eliminat din locurile contaminate. Mai mult, recidivele sunt frecvente.
Parazitozele externe si interne se pot transmite usor de la pisica la om. În acest caz este recomandata efectuarea periodica a deparazitarilor interne si externe sezonier pentru a evita infestarea pisicii si, implicit, a noastra.
Infectiile bacteriene sunt boli contagioase care urmeaza sau însotesc infectii virale sau micobacteriene. Cele mai raspandite astfel de boli provocate de pisici sunt cauzate de bacterii ca streptococi, Campilobacter si stafilococi. Tratamentul pisicii, dar si a persoanei, se face prin administrarea de antibiotice, la recomandarea medicului specialist. Helicobacter pylori este o bacterie care poate cauza zoonoze si care odata ajunsa în organismul uman duce la afectiuni ale mucoasei stomacului si duodenului, cauzand ulcere gastrice, greu de tratat din cauza rezistentei bacteriei la antibiotice.
Conjunctivita felina, infectiile cu Salmonella (de la pisicile hranite cu carne cruda de pasare) sau Pasteurella multocida se pot transmite usor la om. Simptomele variaza, de la febra si inflamatii la amigdalita, faringita etc.
Pneumoniile de la pisica se transmit si la om. Pentru a fi evitata contaminarea cu aceasta boala este recomandat ca pisica bolnava sa fie izolata, iar persoana bolnava sa fie internata în spital.
Boala zgarieturii/ghearelor de pisica (Limforeticuloza benigna de inoculare) este produsa de o bacterie si apare în urma zgarieturilor de pisica daca aceasta este purtatoare de bacterii. Mai poate fi transmisa si daca mangaiem blana pisicii si apoi ducem mana la ochi. Apare initial sub forma unei bubite (uscate sau cu puroi), iar în cateva saptamani duce la inflamarea ganglionilor regionali si aparitia unor simptome cum ar fi frisoane, febra, dureri de cap, lipsa poftei de mancare. Cea mai rapida metoda de prevenire este dezinfectarea ranii si administrarea de antibiotice (aspirina, ibuprofen).