Ceasuri Smart care masoara pulsul si tensiunea arteriala

Functii si caracteristici ale ceasurilor de fitness

Daca vrei sa-ti imbunatatesti conditia fizica prin sport, ai nevoie de un ceas de fitness care sa-ti monitorizeze activitatea. Din ce in ce mai multe persoane au tendinta de a folosi telefoane sau ceasuri inteligente pentru a-si monitoriza anumiti parametri de sanatate sau elemente care tin de fitness si miscare, insa sunt intr-adevar aceste gadgeturi wearable adaptate pentru nivelul de intensitate fizica pe care ti-l doresti? Iti doresti un ceas care masoara pulsul si tensiunea sau un ceas fitness care sa-ti sustina performanta sportiva?

Raspunsurile la aceste intrebari si la multe altele ce tin de ceasuri de fitness care concureaza pentru locul de pe mana noastra le vei gasi in acest articol. Detectarea pulsului, masurarea cantitatii de oxigen din sange sau masurarea tensiunii arteriale sunt numai trei lucruri pe care le pot permite smartwatch-urile cu functii de fitness avansate.

Cum functioneaza un ceas care masoara pulsul si tensiunea?
Ceasurile de fitness au o varietate de functii diferite, pe langa caracteristicile obisnuite ale unui smartwatch (gestionarea notificarilor de pe telefonul mobil, mesagerie, plata bancara, navigatie gps etc), se vor regasi automat functii speciale precum monitorizarea ritmului cardiac si a pulsului, pedometru, sistem de tracking pentru diferite activitati sportive, cat si rezistenta la apa si socuri etc. 

Iata asadar la ce ar trebui sa te astepti ca poate face un ceas de fitness bun: 

  • Numararea pasilor. Orice ceas de fitness modern ar trebui sa contina un accelerometru, un dispozitiv care masoara cat de repede mergi si de fiecare data cand iti schimbi viteza sau directia. Folosind acest instrument, ceasul poate numara numarul de pasi pe care ii faci, precum si modul in care te misti, dintr-o parte in alta sau de sus in jos, de exemplu poti stii cate trepte ai urcat. 
  • Durata activitatilor si date despre exercitiile fizice efectuate. Ceasurile de fitness contin o serie de senzori pentru a-ti urmari miscarea. De exemplu, pot folosi un giroscop, care se poate roti in orice directie in jurul unei axe fixe, pentru a-si da seama daca stai in picioare sau stai intins. Un barometru, care masoara presiunea atmosferica, poate calcula altitudinea pentru a determina cate etaje ai urcat. Un ceas de fitness performant are de asemenea si un GPS incorporat. Prin intermediul acestuia, ceasul de fitness va calcula distanta parcursa, numarul de pasii si ruta generand diverse rapoarte si statistici. Poti vedea o medie a caloriilor arse pe 1 km de exemplu, lucru util pentru inregistrarea traseului pe o cursa lunga sau cu bicicleta.
  • Verificarea semnelor vitale. Toate ceasurile smartwatches cu functii fitness contin senzori care detecteaza bataile inimii si tin evidenta pulsului la diferite intervale de timp. Multe ceasuri de fitness contin un monitor de ritm cardiac pentru a masura pulsul, atat in ​​timpul exercitiilor fizice, cat si in repaus. Unele pot detecta, de asemenea, temperatura pielii sau chiar nivelul de transpiratie. Ceasul combina toate aceste date cu pulsul pentru a afla cat de intense sunt exercitiile fizice.
  • Caloriile arse. Unele gadgeturi de fitness folosesc ritmul cardiac pentru a estima caloriile arse in timpul zilei. Exista ceasuri carefolosesc aplicatii care permit inregistrarea caloriilor consumate, astfel incat sa poti urmari caloriile consumate in raport cu caloriile arse pentru a te ajuta in lupta kilogramelor in plus.
  • Monitorizarea somnului. Un alt parametru monitorizat de un ceas de fitness modern este somnul. Exista ceasuri care monitorizeaza la ce ora te-ai culcat, cate ore ai dormit, de cate ori te-ai trezit pe noapte si cat timp s-a scurs pana ai adormit la loc. Aceste informatii le calculeaza monitorizand ritmul cardiac avand in vedere ca bataile inimii sunt mai rare in timpul somnului.
  • Sincronizarea cu alte dispozitive. Cele mai multe ceasuri de fitness functioneaza cu o aplicatie pentru smartphone. Aceste aplicatii iti urmaresc activitatea fizica si stilul de somn pentru a te ajuta sa iti formezi un stil de viata sanatos.
  • Gestionarea notificarilor de pe smartphone. Ceasurile de fitness sunt sincronizate cu telefonul mobil astfel, chiar daca nu ai telefonul la tine cand alergi de exemplu, esti la curent cu ce apelurile, sms-urile sau emailurile pe care le-ai primit. 
Nu orice ceas care masoara pulsul si tensiunea au toate aceste functii. In general, ceasurile se incadreaza in doua tipuri principale. Ceasuri care iti monitorizeaza activitatea dintr-o zi si tin evidenta exercitiilor facute precum numarul pasilor, caloriile arse, perioadele de activitate si somn. Dar, exista si ceasuri de fitness cu functii sport avansate la care se adauga caracteristici utile pentru sportivii de performanta, precum hartile si traseele utile mai ales pentru biciclisti sau skiori. 

Cum iti alegi ceasul fitness potrivit pentru tine

In primul rand, gandeste-te la functionalitatile pe care le vei folosi cel mai mult. Il vei folosi mai mult pentru activitatile sportive si anumite informatii de baza despre exercitiile fizice (bataile inimii, durata activitatii, caloriile arse)? Atunci alege un ceas de fitness clasic. Daca vrei doar sa inregistrezi aceste informatii si sa le evaluezi mai tarziu, poate preferi un dispozitiv mai mic, chiar o bratara fitness. Daca vrei sa folosesti ceasul atat in scopuri sportive, dar si pentru ca iti place tehnologia, atunci alege un ceas de fitness din gama smartwatch. Desigur, preturile lor difera in functie de ceea ce ofera.

Tine cont de asemenea de tipul de activitate sportiva pe care il practici frecvent, de exemplu daca esti o persoana care practica fitness si innot sau vrei sa il iei cu tine la dus, atunci alege nu doar un ceas care masoara pulsul si tensiunea, ci asigura-te ca e rezistent la apa. 

De asemenea, uita-te cu atentie la designul ceasului. Foarte multe modele de ceasuri de fitness sunt de obicei unisex, insa ceasurile vin in mai multe culori si modele. Anumite ceasuri sunt foarte elegante, in timp ce altele au un design minimalist, fiind gandite doar pentru scopuri sportive. Poate planuiesti sa il folosesti zilnic, de exemplu atunci cand mergi la job (ceea ce e recomandat, deoarece va colecta informatia de pe intreaga zi, incluzand activitatile realizate, numarul pasilor facuti si caloriile arse), deci un ceas de fitness cu un design mai elegant similar ceasurilor clasice ar fi mai potrivit. Sau poate ca iti va placea mai mult un ceas cu un design mai sport daca jobul tau nu este unul unde este obligatorie tinuta formala.

Cele mai bune bratari fitness ale momentului


Cele mai bune bratari de fitness îmbina designul elegant cu functiile inteligente de monitorizare a activitatii zilnice, inclusiv functia de primire apeluri, notificari Facebook si mesaje. Bratarile performante de fitness trebuie sa fie rezistente la apa, sa permita o autonomie a bateriei de minimum 7 zile si sa ofere cel mai bun raport calitate–pret. Bratarile fitness de top acopera o piata larga, de la modele pentru începatori care nu trebuie nici macar încarcate, pana la modele mai avansate care pot sa va urmareasca chiar si nivelurile de oxigen în timpul somnului.

Cea mai buna bratara de fitness este Fitbit Charge 3. Este usoara, are o durata lunga de viata a bateriei si ofera notificari pentru smartphone-ul dvs., toate astea pe langa urmarirea indicatorilor de sanatate si fitness. Mai mult, pretul este unul accesibil. Avem si cateva alternative pentru oricine nu este chiar convins de Fitbit Charge 3, indiferent daca sunteti în cautarea a ceva mai avansat din punct de vedere al caracteristicilor, preferati un model mai orientat spre sport sau aveti un buget redus.

Am analizat mai mult de 100 de smartwatch-uri si bratari de fitness, iar cu liniile dintre cele doua categorii devenind din ce în ce mai neclare, acestea sunt gadget-urile care s-au facut remarcate în testarile noastre. Pentru o selectie mai larga de wearables cu functionalitati complexe pentru încheietura mainii, verificati si articolul nostru despre cele mai bune smartwatch-uri.

1. Fitbit Charge 3 

Charge 3 este cea mai buna bratara fitness, daca e sa luam în calcul calitatea si functionalitatile pe care le ofera, în schimbul unui pret mic. Are un aspect elegant, cu un design fara butoane, care face ca bratara sa para mai subtire decat este de fapt. Dimensiunea este una ideala, nu prea mare pentru încheietura unei femei si nici prea mica pentru barbati. Forma concava îmbratiseaza încheietura mainii si este atat de usoara încat nici macar nu simtiti ca o purtati.

Bratara are un ecran cu touch în nuante de gri si un buton cu feedback haptic care serveste ca buton de “acasa” si “înapoi”. Charge 3 detine o gama completa de urmarire a fitnessului, incluzand monitorizarea ritmului cardiac pe tot parcursul zilei, numararea tuturor pasilor facuti, SmartTrack pentru recunoasterea antrenamentelor si chiar urmarirea ciclului menstrual pentru femei, toate cu optiunea de a fi adaugate ca optiune la tabloul de bord. Toate aceste valori pot fi vizualizate în aplicatia Fitbit, care are înca cea mai buna interfata pentru urmarirea sanatatii si a exercitiilor efectuate.

Dispozitivul portabil are, de asemenea, o functie de oprire automata care va întrerupe exercitiul cand întalniti o intersectie sau trebuie sa va legati papucii. Pe partea de notificare inteligenta, serviciul Charge 3 poate primi si raspunde la mesajele text, poate raspunde sau respinge apelurile si poate chiar sa primeasca notificari social media si e-mail.

2. Samsung Gear Fit 2 Pro 

Gear Fit2 Pro de la Samsung este cea mai buna bratara fitness pentru utilizatorii Android. Un tracker de fitness elegant si usor, cu un numar mare de capabilitati smartwatch, optiuni de stocare si music streaming, GPS încorporat si rezistenta la apa, Fit2 Pro este o prezenta revigoranta si rentabila pe piata de bratari de fitness.

Ecranul Super AMOLED de 1,2 inch cu rezolutie 320 x 320 este în special util atunci cand vizualizati masuratorile zilnice ale pasilor parcursi, caloriilor arse, numarului de etaje urcate si coborate, cat si a restului de date de fitness tipice. Fit2 Pro prezinta chiar si o harta de tip Google Maps dupa efectuarea unei alergari sau a unei plimbari cu bicicleta prin intermediul GPS-ului încorporat, afisand traseul exact realizat. Cand ascultati muzica, fie stocata direct pe ceas, fie prin intermediul Spotify, interfata este usor de navigat, chiar si în timp ce va deplasati.

Functionalitatile smartwatch adauga un plus de versatilitate, bratara fiind capabila sa trimita notificari pentru Facebook si Twitter, apeluri telefonice si mesaje text. Desi dispozitivul ofera suport iOS, doar utilizatorii Android au optiunea de a raspunde la mesaje prin intermediul gadgetului.

Designul minimalist si confortabil al Gear Fit2 Pro completeaza perfect numarul mare de caracteristici de urmarire a fitnessului permitandu-i sa se remarce cu usurinta pe o piata din ce în ce mai aglomerata.

3. Apple Watch 5

Apple Watch a fost în topul listei noastre de cele mai bune ceasuri inteligente de ceva vreme, asa ca nu ar trebui sa fie o surpriza sa vezi cel mai recent model din nou pe prima pozitie. Este cel mai bun smartwatch de departe si un dispozitiv care ofera acelasi design minunat ca Apple Watch Series 4, dar aduce si o mana de functii noi.

La fel ca predecesorul sau, Apple Watch 5 vine in doua dimensiuni: 40 mm si 44 mm. Va recomandam corpul din aluminiu reciclat 100%, dar daca doriti ceva mai special, exista variante din otel inoxidabil, titan si ceramica.

Noua functie pentru Series 5 este afisarea permanenta. Nu mai trebuie sa ridici încheietura pentru a aduce ecranul la viata. Apple Watch Series 5 ruleaza WatchOS 6, care aduce o varietate de aplicatii noi, un magazin de aplicatii dedicat care sa te ajute sa le gasesti si cateva fete de ceas noi, complet personalizabile, pentru a profita de acel afisaj permanent.

Functiile de fitness au fost, de asemenea, îmbunatatite, asa ca, pe langa GPS, senzorul de frecventa cardiaca si electrocardiograma, exista tendinte de activitate care va arata progresul si va avertizeaza daca deveniti mai putin activ, optiunea de a urmari ciclurile pentru femei si o noua aplicatie de zgomot care va poate avertiza atunci cand riscati sa deteriorati auzul. Case-ul este rezistent la înot, iar planurile de antrenament preconstruite includ ciclismul, înotul, yoga, drumetiile si multe altele. Toate acestea se combina pentru a face din Apple Watch 5 un tracker de fitness cuprinzator, usor de utilizat si extrem de accesibil, cu o multime de alerte motivationale.

Un nou procesor S5 alimenteaza ceasul Seria 5 pentru performante super netede si eficienta mai mare decat S4. Daca exista un dezavantaj este durata bateriei, ceva care nu este unic pentru Apple Watch. Cele 18 ore de utilizare mentionate sunt aproximativ corecte, desi poate fi prelungit înca cateva ore cu utilizare limitata, plus ca exista un mod de economisire a energiei care opreste totul, cu exceptia ceasului. De asemenea, este destul de costisitor, mai ales daca optezi pentru o carcasa mai durabila si suport celular.
Nu conteaza cat cheltuiti, functionalitatea este aceeasi si toate modele Series 5 vin cu 32 GB spatiu de stocare intern, comparative cu cu Seria 4 unde aveam maxim 16 GB. Oricare alegeti, bucurati-va stiind ca purtati cel mai bun smartwatch disponibil în prezent si unul dintre cele mai bune produse Apple.

4. Garmin Vivosport 

Garmin Vivosport este cea mai buna bratara fitness pentru sport. O optiune atractiva pentru atletii multi-sport care prefera o bratara usoara în detrimentul unui smartwatch mai mare. Punctul sau de vanzare este GPS-ul integrat, o caracteristica care nu se gaseste adesea într-o banda de fitness si un afisaj color usor de citit. Dispozitivul de urmarire are, de asemenea, un monitor de ritm cardiac, urmarirea somnului si urmarirea automata a antrenamentului.

Proiectat pentru exterior, Vivosport este rezistent la apa pana la 5 atmosfere, ceea ce îl face perfect pentru a alerga în ploaie si înot în piscina. Alergatorii vor aprecia caracteristicile dedicate – inclusiv monitorizarea recordurilor personale, un pacer virtual, Auto Pause, Auto Lap si modul Walk / Run. Puteti sa sincronizati bratara cu aplicatia Garmin Connect pentru a vedea valori detaliate si pentru a urmari progresul în timp. Aplicatia ofera si provocari saptamanale în care puteti concura cu ceilalti utilizatori ai Garmin daca aveti nevoie de o motivatie suplimentara pentru a va atinge obiectivele.

Tracker-ul Vivosport este integrat în bratara, astfel încat nu puteti schimba benzile asa cum puteti cu Fitbit Flex 2. Garmin totusi ofera cateva optiuni de culoare si dimensiuni pentru Vivosport inclusiv Fuchsia Focus într-o banda mica / medie, Limelight cu o banda mare si Slate în toate 3 variantele – mici / mijlocii si mari.

5. Fitbit Inspire HR

Fitbit Inspire este o alegere de top, cand vine vorba de cele mai bune bratari fitness ieftine. Ideal daca sunteti în cautarea unui tracker de fitness în limita unui buget redus. Puteti utiliza banda pentru a urmari pasii, antrenamentele, somnul, greutatea, apa consumata si nivelul de stres (feature unic pentrul modelul HR). Este cu un pas înainte fata de alte benzi de fitness la preturi accesibile, care caracteristici de urmarire limitate si un afisaj simplist. Vorbind de afisaj, cel al Inspire HR are o dimensiune perfecta pentru un dispozitiv elegant.

Este suficient de mare pentru a va permite sa vizualizati alertele de intrare si statisticile de exercitiu, dar suficient de mic pentru a nu parea grosolan pe încheietura mainii. Dispozitivul de urmarire este atat de compact si usor încat cu greu veti simti prezenta acestuia. Modelul Inspire utilizeaza benzi de schimbare rapida, permitandu-va sa modificati aspectul dispozitivului într-o clipa. Vreti sa iesi la cina? Nici o problema. Doar schimbati brata sportiva cu una metalica si sunteti gata de iesit în oras.

Fitbit a lansat Inspire drept o serie care include atat Inspire entry-level, cat si Inspire HR. Cea mai importanta diferenta dintre Inspire si Inspire HR este monitorul de ritm cardiac pe baza de încheietura întalnit pe modelul HR. Aceasta caracteristica adauga aproximativ 100 de lei la pretul dispozitivului si permite masuratori avansate precum cea a ritmul cardiac de odihna si gestionarea stresului. Cu preturi sub 400 lei, nu exista nici un motiv sa nu recomandam fie Inspire HR la 400 RON, fie Inspire la 300 RON pentru cineva care doreste sa-si urmareasca fitness-ul cu investitii minime.

6. Samsung Galaxy Fit

Galaxy Fit Samsung exceleaza în elementele de baza, ceea ce îl face o alegere exceptionala pentru sportivul casual care cauta un tracker de încredere.

Primul lucru pe care îl remarcati este ecranul AMOLED viu si colorat de 0,95 inchi al lui Fit. Desi mic, utilizarea culorilor în ecranul închis cu sticla Gorilla face usor sa distingeti metricile în timp ce faceti exercitii. Fit are o interfata cu ecran tactil care este sensibila si usor de navigat. Am dori sa putem atinge ecranul pentru a trezi trackerul, dar acest lucru nu este realizabil, un aspect negativ din punctul nostru de vedere. Puteti ridica usor încheietura sau apasa butonul lateral daca este necesar sa iluminati ecranul.

Urmarirea fitness-ului este un alt aspect al Galaxy Fit. Exista peste 90 de antrenamente diferite pe care le poti adauga la ceas si sase pe care le poti urmari automat. Detectia automata a fost una dintre caracteristicile noastre preferate. Va permite sa începeti sa faceti exercitii fizice fara sa va confruntati cu ceasul. Acesta va arata date precum distanta, ritmul si timpul scurs. Apreciem, de asemenea, notificarile de inactivitate care ne-au amintit cu usurinta sa iesim de pe scaunul nostru si sa petrecem ceva timp în miscare.

Cu un pret destul de mic, Samsung Galaxy Fit nu este doar cel mai bun ceas de  fitness pentru utilizatorii de Android; este, de asemenea, una dintre cele mai bune valori calitate-pret ale momentului; motiv pentru care intalnim acest model in majoritatea articolelor avand ca tema top bratari fitness.

sursa: www.neaplacut.ro