Kinetoterapia si afecțiuni tratate prin kinetoterapie

Ce este kinetoterapia?

Kinetoterapia este o ramură de bază în Recuperarea Medicală care, prin intermediul unor tehnici de gimnastică medicală stabilite de către specialistul kinetoterapeut, urmărește restabilirea anumitor funcții pierdute sau diminuate. Este considerată terapia prin mişcare, fiind utilă atât în recuperarea afecţiunilor locomotorii, cât şi în tratarea unor afecţiuni ale organelor interne, boli cardiovasculare, respiratorii, metabolice sau chiar digestive.

Oricât de respectată și de solicitată a devenit în ultima perioadă kinetoterapia, pacienții încă mai au multe concepții greșite despre ceea înseamnă și despre ceea ce implică de fapt această terapie. Mulți oameni cred că este folosită doar pentru reabilitarea leziunilor traumatice, în timp ce alții își fac griji că procesul este dureros din principiu. Alții încă mai cred că medicii kinetoterapeuți sunt terapeuți de masaj sau antrenori personali puțin mai calificați,  neînțelegând cerințele riguroase ale acestei profesii referitoare la educație, licențiere și specializare.

În continuare vă prezentam câteva adevăruri despre kinetoterapie pe care pacienții ar trebui să le cunoască.

Kinetoterapia funcționează ca un ansamblu de exerciții fizice
Atunci când oamenii se gândesc la kineto, se gândesc la: exerciții terapeutice, activități funcționale și gimnastică medicală dedicate sportivilor răniți, raniților accidental și pacienților postoperatori. Mulți se gândesc, de asemenea, la kinetoterapie ca fiind o specializare dedicată aproape în totalitate persoanelor în vârstă.

Ceea ce acești pacienți nu înțeleg este că această specializare medicală nu reprezintă un program standard care se aplică la fel tuturor, ci este un ansamblu de exerciții fizice personalizate în funcție de fiecare persoană în parte și afecțiunea pe care o are. De la spitale la case de îngrijire medicală până la centre de neuroreabilitare, tehnicile kineto pot fi regăsite în aproape orice mediu medical.

Doar medicii licențiați în Kinetoterapie pot prescrie tratamente personaliate
Doar 42% dintre consumatori sunt conștienți de faptul că kinetoterapia trebuie să fie efectuată de personal specializat, iar 37% încă mai cred că alți profesioniști din domeniul sănătății pot oferi aceleași servicii. Nu numai că este necesară o licență pentru a practica, de multe ori sunt necesare certificări suplimentare pentru clinicieni în kinetoterapie, motricitate specială și alte specialități ce țin de recuperare medicală. Un kinetoterapeut licențiat (facultate) poate colabora cu unul sau mai mulți asistenți (postliceală)

Există diferite tipuri de kinetoterapie
Aici ne referim la kinetoterapia de recuperare, profilactivă și de tip curativ. Kinetoterapia de recuperare reprezintă cea mai importantă parte a programului de recuperare. În cadrul acestei terapii se dorește menținerea sănătății pacientului la un nivel funcțional bun realizat prin plimbări, jogging, gimnastică medicală etc. Kinetoterapia profilactică este una dintre cele mai eficiente modalități pentru meținerea sănătații, iar la baza acesteia stă exercițiul fizic.

Prin programe complexe și individualizate, kinetoterapia tratează numeroase afecțiuni, de la cele ortopedico-traumatice și reumatologice până la maladii congenitale (distrofia neuro-musculară, luxație congenital de sold), de la hernia de disc, până la recuperarea dupa diverse fracturi, de la obezitate până la probleme cardiovasculare.

Kinetoterapia de calitate implică multe tehnici
Pacienții nu reușesc să înțeleagă că gimnastica medicală implică o abordare cu mai multe fațete. De fapt, mulți pacienți se gândesc la kinetoterapie doar ca simple exerciții, masaj sau alte tehnici la care au fost expuși personal. Exercițiul terapeutic este metoda de tratament recomandată de majoritatea kinetoterapeuților, dar mișcarea este și mai eficientă atunci când este asociată cu alte modalități de recuperare medicală, terapii complementare și, nu în ultimul rând, educația pacientului pentru schimbarea stilului de viață.

Kinetoterapia nu este recomandată doar pentru reabilitarea postoperatorie
Deoarece gimnastica medicală este prescrisă pacienților după înlocuiri articulare, reașezări musculare și alte intervenții chirurgicale musculo-scheletice, mulți pacienți au adoptat o mentalitate de tip „chirurgie în primul rând, terapie în al doilea rând”. Kinetoterapia nu numai că poate urma după intervenția chirurgicală pentru a contribui la vindecarea afecțiunii, ci poate să o prevină! De fapt, kinetoterapia s-a dovedit a fi la fel de eficientă sau mai eficientă decât intervenția chirurgicală pentru multe afecțiuni musculo-scheletice, în funcție de gravitatea acestora.

„Fără durere, nu există câștig” nu este neapărat adevărat în cazul kinetoterapiei
Pacienții glumesc adesea că gimnastica medicala înseamnă „durere și tortură”, dar o mentalitate de tip „fără durere, nu există câștig” este de fapt contraproductivă. Durerea este de obicei prezentă în timpul leziunii - în special în fazele acute și subacute - dar majoritatea activităților legate de gimnastrica medicală vor duce la o reducere a durerii pe termen lung.

Prevenirea este mai bună decât reabilitarea
Mulți pacienți par să creadă că, kinetoterapia este folosită doar pentru reabilitarea leziunilor, sau mai rău, că trebuie să vină la o clinică doar când au dureri sau când constată diminuarea avansată a abilitatilor motorii. Pacienții care solicită ajutor de la un kinetoterapeut din timp pot împiedica durerile și leziunile minore să devină răni majore. Acest lucru este valabil mai ales pentru sportivi, ale căror dezechilibre și modele de mișcare nefirești pot duce la răniri excesive atunci când sunt lăsate netratate. Există o “teorie” a kinetoterapiei care spune că la fiecare zi de imobilizare, va trebui să muncești trei după aceea pentru a-ți recăpăta mobilitatea.

Dieta și exercițiile fizice sunt importante pentru succesul în recuperare
La fel ca majoritatea celorlalți profesioniști din domeniul sănătății, si kinetoterapeuții se confruntă cu o varietate de comorbidități legate de stilul de viață. Fumatul, obezitatea, diabetul de tip 2 și alte afecțiuni influențează semnificativ sistemul musculo-scheletic, împiedicând terapia fizică și încetinind recuperarea. Pentru mulți pacienți kinetoterapia este eficientă cu adevărat numai atunci când își schimbă dieta, renunță la sedentarism și  adoptă un stilul de viață mai echilibrat.

Indiferent ce probleme de sănătate aveți, dacă vreodată vă confruntați cu dureri fizice sau orice alte probleme, nu ezitați să apelați la specialiștii nostri pentru a investiga ce este în neregulă și pentru a face împreună un plan de tratament personalizat.

Centrul de excelență în Recuperare Medicală Fortius Medical oferă consultații și tratament personalizat în afecțiuni ca: spondiloza cervicală, coxartroză, gonartroză, artroza umărului, dorsalgie, lombosciatică, discopatie, hernie de disc, tulburări de postură. De asemenea, oferă variante de recuperare post-traumatică și post-imobilizare la pat, sechele post-traumatice, neurologice, nevralgii, cefalee, dureri și crampe musculare etc.

Consultațiile se pot efectua în urma prezentării biletului de trimitere emis de medicul de familie, ceea ce va permite finalizarea unui program de recuperare medicală individualizat, compus din fizioterapie, hidroterapie, kinetoterapie și hidrokinetoterapie.

Afecțiuni tratate prin kinetoterapie


Kinetoterapia reprezintă o terapie prin mișcare, cel mai adesea fiind cunoscută drept gimnastică medicală. Este o formă terapeutică individualizată, ce are în vedere recuperarea unor funcții motrice sau înlăturarea durerii determinate de anumite afecțiuni medicale. Cu toate că kinetoterapia înseamnă mișcare, programele au la bază principii solide medicale ce contribuie la creșterea rezistenței, puterii și a mobilității persoanei. Cu toate că atunci când spunem kinetoterapie ne gândim de cele mai multe ori la dureri de spate ori ale membrelor, această tehnică poate trata anumite afecțiuni ale organelor interne, boli cardiovasculare, digestive sau respiratorii. Făcând efort, cei ce suferă de tensiune arterială mărită sau până și cei ce au un nivel al glicemiei mai mare vor reuși să se simtă mai bine. Kinetoterapia înseamnă menținerea unor poziții corecte, creșterea forței musculare, aflexibilității, redobândirea echilibrului și controlului, refacerea după traumatisme sau intervenții chirurgicale, dar și înlăturarea stresului.

Kinetoterapia este de trei feluri:
  • profilactică
  • de tip curativ
  • de recuperare.
Kinetoterapia profilactică
Este o terapie ce presupune menținerea și creșterea unui nivel funcțional al organismului. Pacientul poate experimenta gimnastica aerobică, jogging, gimnastica de întreținere.

Kinetoterapia de tip curativ
Aceasta presupune implementarea unor metode pentru menținerea unui nivel funcțional, dar și pentru recuperare medicală.

Kinetoterapia de recuperare
Presupune un program terapeutic ce are în vedere refacerea funcțiilor diminuate, creșterea nivelului funcțional și recuperarea mușchilor afectați.
Kinetoterapia face parte din medicina fizică și are ca scop recuperarea activității motrice normale. Aceasta stabilește și restabilește funcțiile nervilor, contribuie la digestie, recuperarea unor funcții endocrine și mai mult de atât contribuie la menținerea unui sistem imunitar puternic. Atunci când ne gândim la afecțiuni tratate prin kinetoterapie cu siguranță trebuie să avem în vedere afecțiuni reumatologice, afecțiuni ale sistemului nervos, afecțiuni ortopedice, traumatisme, recuperarea după intervenții chirurgicale, înlăturarea stresului, ameliorarea alergiilor, rezolvarea unor deficiențe nutriționale.

Kinetoterapia pentru copii
Aceasta are în vedere dezvoltarea armonioasă a organismului celor mici și prevenirea unor deficiențe de ordin fizic. Tot în cadrul procedurilor de kinetoterapie se numără și masajul pentru bebeluși, fiind foarte util pentru o creștere sănătoasă și pentru corectarea unor probleme medicale. Prin masaj bebelușul va dormi mai bine, nu va mai fi agitat, se va hrăni mai bine și va avea o stare generală bună. Fie că este vorba despre bebeluși, copii sau adulți, fiecare pacient va fi evaluat individual, țintindu-se atingerea unor obiective specifice vârstei.

Scopul kinetoterapiei:
  • relaxarea musculară
  • îmbunătățirea posturii și a aliniamentului corporal
  • creșterea mobilității
  • creșterea mobilității articulare
  • rezistență musculară
  • menținerea echilibrului și controlului
  • creșterea capacității de efort
Afecțiuni tratate prin kinetoterapie:
  • cifoze, scolioze, lordoze
  • afecțiuni ortopedice, recuperare post interventii chirurgicale ortopedice
  • fracturi, entorse, rupturi de ligament
  • boli reumatologice
  • afecțiuni cardiovasculare,metabolice și endocrine
  • obezitate
  • sindrom Down
  • tetrapareză spastică
  • hipotonie
  • rupturi de ligament
  • luxație congenitală de șold
  • genu vagnum
  • genu varum
  • platfus
  • torticolis
  • boala Scheuermann
  • amiotrofia spinală
  • paralizii cerebrale
  • accidente vasculare cerebrale
  • întârzieri de dezvoltare neuro-motorie.