Telemedicina pentru pacientii cu depresie

Tablete folosite în telemedicină, pentru a ajuta pacienții cu depresie


Un furnizor de servicii de sănătate oferă tablete pentru a ajuta pacienții să țină legătura cu medicii lor, precum și cu familiile lor. Acest efort permite o serie de îmbunătățiri măsurabile în domeniul sănătății mintale.

Heritage Clinic, o clinică din Pasadena, California, oferă servicii de sănătate mintală în districtul Los Angeles adulților vârstnici care se confruntă cu probleme substanțiale și persistente în ceea ce privește sănătatea mintală, scrie www.healthcareitnews.com.

Înainte de pandemia de COVID-19, multe servicii erau oferite clienților acasă sau oriunde altundeva în zonă. Pentru unii dintre clienți, care nu pot părăsi locuința din diverse motive, ședința cu medicul lor era una dintre puținele interacțiuni sociale. Acești oameni sunt din categoria persoanelor vulnerabile în termeni ce au legătură cu actuala pandemie de COVID-19. Iar oferirea unor servicii față în față îi supune unui risc mare de îmbolnăvire, în ciuda tuturor precauțiilor.

„ Telemedicina este o soluție extraordinară pentru a menține contactul terapeutic regulat în timp ce reducem riscul unei potențiale expuneri [la coronavirus]. Ea le permite clienților să obțină ajutorul de care au nevoie, fără să le pericliteze sănătatea. Mulți clienți nu au folosit niciodată tehnologia până acum, iar după ce s-au familiarizat cu modul în care se folosește apelul video, au putut să țină legătura cu familiile și cu prietenii; au găsit grupuri pentru a participa la activități de socializare, exerciții sau pasiuni; și au învățat despre subiectele pe care le-au găsit interesante”, a declarat Robyn East, analist financiar la Heritage Clinic.

Potrivit sursei citate, Heritage Clinic folosește sistemele de videoconferință Doxy.me, Zoom și Microsoft Teams pentru a facilita telemedicina. Ca tablete, pe partea de hardware, sunt folosite GrandPad și iPad.

Telemedicina a rezolvat problema izolării și a riscului de expunere la virus în ceea ce privește terapia făcută față în față, la cabinet.

„Prin folosirea Doxy.me, a iPad-urilor sau a GrandPad-urilor, clienții noștri pot să vadă și să discute cu clinicianul lor în mod regulat, din siguranța propriei locuințe. Sesiunile prin telefon sunt, de asemenea, o opțiune, dar legătura personală nu este la fel de intensă ca în cazul componentei video”, a adăugat Robyn East.

Beneficii ale digitalizării în industria de Sănătate


Există suficient spațiu pentru ca digitalizarea să poată pătrunde în zone precum sănătatea și îngrijirile medicale, spun experții.

Desigur, nu se poate afirma că nu există deloc digitalizare în domeniul sănătății – soluții pentru managementul pacienților există deja și au fost îmbogățite cu ajutorul tehnologiei.

Există numeroși profesioniști din domeniul sănătății care sunt dispuși să includă tehnologia în practica medicală, mai ales că, nu de puține ori, tehnologia prezintă numeroase avantaje. 

O mai bună coordonare în relația medic-pacient
Digitalizarea înseamnă că pacienților le este mai ușor să își păstreze istoricul medical. Mai ales că istoricul medical este esențial în situații de urgență, când este foarte probabil ca o copie fizică să nu fie disponibilă. În acest caz, digitalizarea ajută, în sensul că îi menține pe medici informați cu privire la istoricul medical al pacientului, în orice situație.

Sarcini administrative automate
Potrivit unei statistici citate de site-ul menționat anterior, medicii petrec mai puțin de o treime din timpul lor consultând pacienții. În schimb, mare parte din timp este „petrecut” cu diverse sarcini administrative. Astfel, medicii pot petrece până la o treime din timpul lor introducând pur și simplu informațiile despre pacient în sistemele și registrele electronice de sănătate.

Din păcate, acesta nu este un sistem foarte eficient, iar timpul medicului este afectat. Din fericire, însă, digitalizarea poate să aducă beneficii în acest sens și să facă ceea ce fac computerele: automatizarea sarcinilor.

De exemplu, sistemele avansate pe bază de inteligență artificială pot fi implementate astfel încât să ofere sfaturi legate de prescripții și să le reamintească medicilor anumite informații.

Comunicare între mai mulți medici specialiști
Pentru că unii pacienți suferă de o patologie care necesită să fie consultați de diferiți specialiști, și în acest scenariu digitalizarea poate fi un aliat.

De exemplu, medicamentele prescrise de doi sau trei medici diferiți pot interacționa unele cu celelalte, pot duce la complicații. Dar un sistem bine pus la punct, care îi menține informați pe toți medicii care se ocupă de respectivul pacient, îi poate ajuta pe clinicieni astfel încât să se poată sfătui între ei cu privire la un plan de tratament care să nu ducă la apariția unor complicații nedorite.

Prin faptul că își împărtășesc informații în mod constant, medicii specialiști vor ști și ce medicament funcționează mai bine pentru respectivul pacient și mai ales dacă se înregistrează sau nu un progres.


Informații în timp real despre sănătatea pacientului
Telefoanele inteligente și dispozitivele din categoria wearables (n.red. – brățări de fitness, ceasuri inteligente, etc.) sunt în prezent dispozitive extrem de populare și devin din ce în ce mai competente. Smartwatch-urile moderne pot monitoriza ritmul cardiac, pot să contorizeze numărul de pași pe care îi face utilizatorul și pot realiza chiar și o electrocardiogramă.

Astfel de trăsături fac ca dispozitivele inteligente care pot fi purtate (așa-numitele wearables) să fie utile nu doar pentru utilizatorii care le cumpără, ci și pentru medici.

Un exemplu simplu, dacă sunteți medic: gândiți-vă că un pacient poartă un ceas inteligent care transmite constant în mediul online informații despre starea sa de sănătate.

Medicul poate seta un „trigger”, o alarmă pentru acele situații în care o anumită condiție este întrunită – de exemplu, ritmul cardiac depășește un anumit prag, astfel încât medicul să poată acționa rapid.

Scris de: FLORENTINA IONESCU
Sursa: https://www.viata-medicala.ro